egemingeschiedenis1

Vanuit Antwerpen naar de hele wereld

In ruim zestig jaar tijd groeide Egemin Automation uit tot een bedrijf dat actief is in Europa, Noord-Amerika, Azië en Oceanië. De rode draad doorheen onze geschiedenis zijn creatieve oplossingen en de ontwikkeling van onze kerncompetenties.

Elektriciteitswerken

Electricité Générale pour la Marine et l’Industrie (Egemin) ontstond in 1947 aan de Sint-Pietersvliet in Antwerpen. Het bedrijf was gespecialiseerd in herstellingen aan scheepselektriciteit en werd opgericht door Theo Pomierski, ondernemer, levensfilosoof en kunstenaar.

Goederenbehandeling

Tijdens de wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel sluit Egemin een contract met het Duitse Still voor de levering van vorkheftrucks. In de jaren die volgen, verbreden de activiteiten zich naar goederenbehandeling. Egemin wordt Egemin Automation en neemt de kernactiviteit mee in de firmanaam.

Naast scheepsinstallaties werkt Egemin Automation ook aan elektrische installaties voor de industrie. De activiteiten voor goederenbehandeling worden uitgebreid met vloerkettingbanen, rollenbanen en car-body transportsystemen voor de automobielindustrie.

Automatisering van benzinestations

Eind jaren '60 voegt Luc Pomierski, zoon van Theo, onder de naam Applied Electronics een nieuwe activiteit toe. Egemin Automation start met de automatisering van benzinestations. Op goed tien jaar groeit de afdeling Applied Electronics uit tot de marktleider in zijn segment. Het is een bloeiperiode voor het bedrijf dat dan drie hoofdactiviteiten heeft: Industrial Electricity, Handling Systems en Applied Electronics. Wanneer de investeringen in benzinestations teruglopen, wordt Applied Electronics, inclusief enkele waardevolle patenten, verkocht.

Industriële processen en logistieke automatisering

Eind jaren ’80 gaat familiebedrijf Egemin Automation onder leiding van Donald Pans over naar een industrieel aandeelhouderschap. Sidmar, nu Arcelor-Mittal, en Saab geven Egemin Automation extra mogelijkheden. Daaruit volgt een periode van sterke autonome groei. Kennisbedrijf Egemin Automation profileert zich als leverancier van automatisering voor de procesindustrie en de logistiek.

Actief in de Verenigde Staten

Eind 1999 wordt het aandeelhouderschap van Sidmar en Saab overgedragen aan de investeringsgroepen Ackermans & van Haaren, KBC Private Equity en Mercator Verzekeringen. Samen met het management nemen ze Egemin Automation over. Met de overname van Schlafhorst Automation in Michigan maakt Egemin Automation de sprong over de grote plas...

Focus op core business

Egemin Automation levert steeds vaker consultancy en bouwt een dienstverlening rond lifecycle services uit. Het bedrijf blijft in de eerste plaats automatisering leveren met opvallende eigen producten voor specifieke niches, zoals de bekende automatisch geleide voertuigen E’gv® en oplossingen voor magazijnen en distributie.

Egemin Automation kiest voor verdere groei in de industriële en logistieke automatisering. In 2007 wordt de fakkel overgedragen aan een nieuw management. Het huidige corporate management team bestaat uit Jan Vercammen (CEO), Geert Stienen (CFO) en Jo Janssens (COO).

Neem contact op
met een specialist

en krijg een antwoord
binnen 3 werkdagen