Nieuwsarchief 2016

27
jan.
2016
Turnkey magazijnsysteem met STILL trucks voor BASF France Handling Automation
Website-BASF1
Egemin Automation heeft bij BASF Frankrijk een geïntegreerd opslag- en distributiesysteem voor pallets en dozen in dienst genomen. Egemin leverde het systeem voor de coatingsfabriek van BASF in Breuil-le-Sec ten noorden van Parijs. Het omvat een palletmagazijn met twee automatische STILL-smallegangentrucks, een miniload magazijnsysteem voor opslag van dozen en een conveyorsysteem. Dankzij de installatie verlopen alle logistieke stromen voortaan volautomatisch zonder menselijke tussenkomst. Voor BASF betekent dit een zeer belangrijke stap vooruit in termen van veiligheid.

Momenteel drijft BASF zijn logistieke capaciteit verder op. Uiteindelijk wil BASF met het systeem een maximale verwerkingscapaciteit van 2500 kartonnen dozen in 14 uur op 2 stations bereiken. Egemin installeerde het systeem bij BASF zonder de productie te onderbreken. Met het systeem beschikt BASF over een centrale hub in Frankrijk voorzien van de juiste infrastructuur en apparatuur die de stijgende productie moeten kunnen opvangen.

PRODUCTIEVEREISTEN

De coatingsafdeling van BASF Frankrijk in Breuil-le-Sec produceert, ontwikkelt en commercialiseert verven en lakken die vooral bestemd zijn voor de automobielsector. Met meer dan 500 werknemers is de fabriek de grootste vestiging van BASF in Frankrijk. De producten worden geleverd voor carrosseriewerk en reparaties van auto's en voor autoconstructeurs en toeleveringsbedrijven in de automobielsector. Meer dan 70% van de productie is bestemd voor de uitvoer.
Veiligheid van de medewerkers, risicopreventie en bescherming van het leefmilieu en van natuurlijke hulpbronnen zijn topprioriteiten voor het management van BASF. Om aan deze eisen tegemoet te komen had de coatingsafdeling van BASF Frankrijk een eerste studie gevraagd voor de automatisering van haar intralogistieke processen.

INTRALOGISTIEKE STROMEN

De potten verf van 0,5 liter, 4 liter of 5 liter worden verpakt in kartonnen dozen en als enkele referentie op pallets geplaatst. In het palletmagazijn zijn twee automatische MX-X smallegangentrucks met zwenkbare vorken van STILL actief, het zusterbedrijf van Egemin. Egemin automatiseerde de trucks met een E’gv® automatiseringspack. Het palletmagazijn telt ongeveer 3.500 palletlocaties.

Sommige bestellingen van volledige pallets worden direct uit de rekken gehaald door de smallegangentrucks. Andere bestellingen met meerdere referenties worden door de AGV's naar een depalletiseringsrobot gebracht en vervolgens in het miniloadmagazijn opgeslagen dat plaats biedt voor ongeveer 14.000 kartonnen dozen. Een tweede palletiseringsrobot vormt daarna terug volle pallets.

CAPACITEIT EN ERVARING

BASF onderzocht verschillende mogelijkheden voor automatisering. Egemins voorstel viel vooral op door zijn uitermate performant concept en door de ervaring in de integratie en synchronisatie van intralogistieke systemen. Dit vraagt een grondige kennis van de koppeling en onderlinge sturing van transportsystemen, robots en informatiesystemen.
Andere uitdagingen zoals de beperkende bestaande infrastructuur van het gebouw vergden heel wat vindingrijkheid aan het concept.

De Seveso-classificatie van de vestiging legde ten slotte bijzonder strikte veiligheidsvoorschriften op waarbij specifieke uitrustingen moesten worden voorzien zoals explosiemeters op de AGV's voor de detectie van eventuele lekken van dampen van solventen.

Beelden van het magazijnsysteem zijn beschikbaar op deze link.


Gerelateerde tags


Ontvang onze nieuwsbrief